The Musical Box: En pajas eller ett naturbarn

måndag 27 maj 2013

En pajas eller ett naturbarn

ANDWELLA´S DREAM – LOVE & POETRY – 1969

Allmusic.com har inga direkt höga tankar om den här LP:n. De menar visserligen att brittisk psykedelia är intressant, men inte den här plattan. Att sen Love & Poetry betraktas som en klassiker av många kännare av psykedelia är en helt annan sak.
Jag för min del gillar den. Love & Poetry kan visserligen ganska enkelt kopplas till irländsk och brittisk folkrock, till Traffic och andra mer experimentella samtida grupper. Men skivan har sådana egenheter och en sådan personlighet att det ändå är svårt att låta bli den.

En del har jämfört Andwella´s Dream med Van Morrisons tidiga verk, men det beror kanske mest på att båda kom från Irland och ungefär samtidigt tog chansen att sticka iväg till London. Andra menar att Andwella´s Dream var ett av de första tecknen på att det spelades psykedelisk rock på Irland också.
Nu för tiden är den här LP:n nästan omöjlig att få tag på. Mitt exemplar är är därför en reissue från 2009, som här blivit en dubbel-LP kompletterad med de allra första och helt omöjliga singlar David Lewis spelade in 1968.

Svårigheten att få tag i originalplattan hänger givetvis på att folk inte insåg storheten i Love & Poetry på den tiden.
Beroende på utgångspunkt kan man alltså betrakta David Lewis antingen som en pajas eller som ett naturbarn av sin tid. Love & Poetry innehåller både Pennys Lanes glättighet och svårsmälta, krävande andliga övningar.

Glöm sen att J J Cale eller Jackson Browne skulle varit först med Cocaine... En låt med det namnet gjorde Andwella´s Dream redan 1969.

Nr: 1743/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar