The Musical Box: Countrypop och swamprock

torsdag 9 maj 2013

Countrypop och swamprock

STAMPEDERS – SWEET CITY WOMAN - 1973

Stampeders är ett band med flera ansikten. Ofta kan man få höra dem spela smäktande countrypop med banjo, steelgitarr och fotstampande bootsklackar.

Men de kan också riva av en och annan svettig bluesrocklåt och hamnar då i samma gungande swampfack som Creedence och Redbone. Det är då Stampeders är som bäst.
Men de slog igenom med en riktigt klistrig countrypopsingel, Sweet City Woman. Det är i och för sig en riktigt bra poplåt, i avdelningen gulliga och trevliga melodisnuttar, som inte band som Bellamy Brothers och andra likasinnade skulle ha skämts ett dugg för att spela.

På LP:n som följde var det ganska givet att Stampeders skulle visa upp sin snälla sida. Trettiotrevarvaren Sweet City Woman är därför en ganska oskyldig platta, snygga countrylåtar med lätt anstrykning av 60-talspop. Den där lite elakare och tuffare sidan väntade kanadensiska Stampeders med att ta fram...
LP:n Sweet City Woman är en ganska vanlig skiva och går att köpa för bara några spänn både på Tradera och skivaffärerna. Så intrycket rent allmänt - tror jag - är att Stampeders är ett countrygäng som lirar pop med band som Flying Burrito Brothers och Poco som förebilder.

Däremot är deras senare album värre att få tag på. Där kommer den grovhuggna kanadensiska rocksidan av bandet fram. Hur som helst har jag givetvis Sweet City Woman-LP:n i samlingen. Och det händer att den blir spelad.

Här låter visserligen Stampeders för det mesta som snygg amerikansk västkustpop, men den där lite vildare och orakade sidan av bandet lyser emellanåt igenom. Och då blir det ganska bra ändå.

Nr: 1625/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar