The Musical Box: Marc Bolan som bäst

tisdag 21 maj 2013

Marc Bolan som bäst

T REX – TANX – 1973

Om man ska ha en enda T Rex-platta, då är det Tanx. Jag vet att många av fansen hävdar att Electric Warrior är Marc Bolans största ögonblick. Men Tanx är bättre!
Den kom två år senare, 1973, och här har Marc Bolan förfinat och utvecklat sin musikaliska form. Bättre blev aldrig Marc Bolan, tycker jag. Tanx är essensen av Electric Warrior, trots att det inte är en renodlad glamrockplatta.

Tanx är känsloladdad, explosiv och glamorös. Lyssna bara på Left Hand Luke & The Beggar Boys. Eller Tenement Lady, Rapids och Highway Knees för den delen. Det är bra rock. Bombastiskt och pampigt, men laddat och romantiskt. Spännande och lite otäckt.

Men storheten med Tanx ligger i att låtarna är så varierade. Här finns allt från glittrig glamrock till avskalad pop och snygga ballader.

Men bäst är – som alltid när det gäller Bolan – hans udda och skruvade texter.

Och nog är det en farlig skiva alltid. Kolla bara på omslaget. Marc Bolans mörkaste. För ser han inte ut som Alice Cooper?

Och den där stridsvagnen med kanonröret han har mellan benen fick det säkert att bli fuktigt i trosorna på den tidens tonårstjejer.

Nr: 1001/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar