The Musical Box: Destruktiv, hatisk, Bleach

tisdag 14 maj 2013

Destruktiv, hatisk, Bleach

NIRVANA – BLEACH – 1989

Man skulle kunna tro att Nirvanas debutplatta Bleach slog ner som en bomb 1989. Men så var det väl inte? Jag har för mig att den passerade ganska obemärkt, utom kanske i vissa kretsar. För egen del visste jag i stort sett bara att den fanns...
Storheten med Bleach ”upptäcktes” rent allmänt, som jag kommer ihåg det, inte förrän Nirvana blev negativa, destruktiva superhjältar med Nevermind 1991.

Ibland ligger det nära till hands att hajpa vissa avlidna rockhjältars storhet i efterhand, särskilt som det i Kurdt Cobains fall handlar om självmord. Men så är det nog inte i det här fallet. Nirvana gjorde avtryck vare sig man vill eller inte.

För oss, som inte höll till i Seattle, var Bleach och Nevermind de första riktigt stora tecknen på att det var på väg att hända något i den då ganska stelbenta rockvärlden.

Något så vilt, ilsket, förtvivlat och totalt respektlöst för alla konventioner fanns knappast tidigare.

Nirvana var säkert inte först ens i Seattle, men det var tack vare dem grungerocken tog tog steget utanför dess relativt interna musikvärld ut i världen.

Bleach är i alla fall en rasande LP-skiva. En revolt mot allt, mot rocken, vuxenvärlden, hela samhället och nästan precis allt annat också.

Kurdt Cobain sparkade vilt åt alla håll utan att egentligen veta vad han ville. Den är ett rop på hjälp, men med ett så djupt hat och ilska att det kan tolkas som galenskap.

Negative Creep, About A Girl, Love Buzz är bara några av de nirvanaklassiker som finns här.

Bleach är skitsvår att hitta i original på vinyl. Mitt ex är så klart en reissue från senare år. Men den är precis lika rå, destruktiv och våldsam som förstapressen.

Nr: 1381/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar