The Musical Box: Gabriel arrangerar om gamla låtar

torsdag 13 februari 2020

Gabriel arrangerar om gamla låtar

PETER GABRIEL – NEW BLOOD – 2011

Förmodligen uppiggad av framgången med Scratch My back, där Peter Gabriel omarrangerat gamla låtar och tog hjälp av en hel symfoniorkester, gav han sig på en rad andra gamljngar också. New Blood är en rad av Gabriels klassiker omarrangerade för symfoniorkester.
Det låter kanske som en ganska tråkig och fantasilös idé. Men resultatet blir överraskande nog fantastiskt. Peter Gabriel lyckas återuppliva en rad av sina gamla hits och ger dem nytt liv och blod. Det är faktiskt så jag nästan tappar andan, jag trodde inte det var möjligt att hitta nya sätt att presentera storheter som Intruder, San Jacinto och Rhythm Of The Heat som gör dem ännu bättre. Men Peter Gabriel lyckades.
New Blood är ett tämligen omfattande album med 14 låtar. Det finns dessutom en deluxe-variant med en andra cd innehållande 13 instrumentala omarrangemang. Jag nöjer mig dock med den första. Där kan jag inte låta bli att imponeras av ”nya” Rhythm Of The Heat, vackra Downside Up och magiska San Jacinto, höjdpunkter som är svåra att inte älska om man är uppväxt med Peter Gabriels musik.

Allt är dock inte lika bra, Don´t Give Up och Digging The Dirt når om man ska vara hård inte riktigt upp till originalens kvalitet. Men det är bara några få som hamnar där. Helheten är ändå lysande. Jag vågar påstå att New Blood är ett måstealbum i Peter Gabrielsamlingen.

Nr: 298/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar