The Musical Box: Scafell Pike med evertdarr på stämman

söndag 23 februari 2020

Scafell Pike med evertdarr på stämman

SCAFELL PIKE – SKAGERACK – 1977

Innan folkrock blev ett begrepp, innan Pogues, Waterboys och Aztec Camera, dök Scafell Pike upp från ingenstans. Ett svensk-brittiskt folkrockband med taktfasta låten Skagerack och en LP med samma namn. Det där var en låt som fastnade. Och som jag fortfarande tycker väldigt bra om.
1977 verkade det som att Scafell Pike var något helt nytt. Det var ingen som berättade att bandet funnits ända sedan 1971 och på väg vägen hunnit med att ge ut flera skivor, Skagerack var deras fjärde. Svensken Jerry K Gustafsson hade kommit med i bandet redan 1972. Det nya var möjligtvis att LP:n spelats in i Sverige, med svenska tekniker och studiomusiker.

Bandet gjorde dessutom en alldeles egen, och säregen, tolkning av Evert Taubes Fritiof i Arkadien – Fritiof In Arcadia. 1977 var det väldigt vågat, att pilla på den svenska nationalskaldens verk fick ju knappast ens Sven-Bertil Taube göra. Men nåja, Scafell Pikes version var trots allt ganska trevlig, sångaren Derek Hudson hade till och med evertdarr stämman.
För att göra det ännu mer svenskt översatte bandet också Birger Sjöbergs Den första gång jag såg dig till engelska och tonsattes. Därmed blev Scafell Pike accepterade till och med av 60-talisternas föräldrageneration, som annars var synnerligen tveksam till den nya musiken.

Scafell Pike ska väl egentligen inte jämföras med Waterboys och liknande. Det får jag ta tillbaka. Likheterna med äldre storheter som Steeleye Span och Fairport Convention är naturligtvis betydligt större. Och det är förmodligen där man hittar bandets verkliga rötter.

Scafell Pikes storhetstid i min rockvärld var dock kort. Herregud det var ju -77. När Sex Pistols dök upp senare den hösten var det ingen som kom ihåg bandet eller Skagerack eller folkrock. Efter november 1977 blev inget sig likt igen.

Men Scafell Pike fortsatte spela in skivor. Bandet släppte efter Skagerack ytterligare tre LP-album, den sista 1981. Säkert bra folkrockplattor alla tre, men jag har dem inte och har inte hört dem. Men man vet aldrig, de kanske letar sig till samlingen de också.

Scafell Pike var nog, när jag nu tänker efter och lirar Skagerack, ett underskattat band som man nog borde lyssnat mer på, och inte bara på Anarcy In The UK.

Nr: 1577/2222

2 kommentarer:

  1. Tolkningen av Fritiof i Arkadien var ju jättebra. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du tycker det.

    SvaraRadera