The Musical Box: Latin Quarters politiska pop

onsdag 5 februari 2020

Latin Quarters politiska pop

LATIN QUARTER – MODERN TIMES – 1986 

På ytan är Latin Quarter bara vanlig lättsmält 80-talspop. Radiovänligt, som man skulle kunnat kalla det på den tiden. Men Latin Quarter var på sin tid avskydda av både (vissa) skivbolag och radiostationer, så de spelades sällan i radio.
Det var ett politiskt engagerat band och i sina texter delade de ut piskrapp främst åt höger och rika; till 80-talets nya yuppiemiljonärer, apartheid-systemets Sydafrika och den amerikanska imperialismen.

Sånt fick inte vem som helst göra i mitten av 80-talet, möjligtvis kunde Bruce Springsteen tillåtas vara lite samhällskritisk, bara för att det var pittoreskt, och Jackson Browne eller Frank Zappa. Men inte ett litet okänt band från England.

Modern Times var gruppens debut 1986. Inte musikaliskt revolutionerande på något sätt, däremot med spännande texter. Låten Radio Africa riktade blickarna mot Sydafrika och blev faktiskt en hyfsat stor hit.

America For Beginners visste också åt vilket håll den riktade sig och sångaren Steve Skaith kändes uppriktig och trotsigt nervöst spänd.
Till skillnad mot de flesta andra från den här tiden känns Latin Quarter-album fortfarande intressanta och spännande. Det är ett band att upptäcka för den som är intresserad av 80-talets popmusik.

Latin Quarter ger en lite annan och annorlunda bild av något som av många som betraktas som en onyanserad period. Eftersom ingenting hindrar mig att utnämna Modern Times till en av de bästa plattor som gavs ut 1986, så gör jag det! Rekommenderas!

Nr: 1385/2222

Jag har skrivit om skivan en gång tidigare, men ger den nu en ny chans eftersom jag nu på nytt upptäckt Latin Quarters storhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar