The Musical Box: Sista officiella livstecknet från Mott The Hoople

måndag 3 februari 2020

Sista officiella livstecknet från Mott The Hoople

MOTT THE HOOPLE – GREATEST HITS – 1975

Första tanken är att det här är en totalt meningslös skiva. Sammanlagt bara tio låtar och bara från bandets sista år. Hur många sådana skräpsamlingar finns det inte?
Men vid närmare eftertanke har jag ändrat mig. Först och främst är det ett tämligen gammalt samlingsalbum, sammanställt redan 1975, och av bandet själva. Det året var det nämligen klart att Ian Hunter var på väg att lämna gruppen och under tiden han höll på med sina egna framtidsgrejer och innan resterande bandet bestämt sig för att fortsätta under namnet Mott, hade de inte särskilt mycket att göra.

Att sammanställa den här skivan blev ett projekt som höll bandet samman, samtidigt som de med största säkerhet inte skulle gå lottlösa från affären heller. Och pengar behövdes nog, Mott The Hoople var en dyr affär att driva runt. Den här samlingen blev det sista officiella livstecknet från Mott The Hoople.
Att skivan bara innehåller låtar från huvudsakligen tre album, All The Young Dudes 1972, Mott 1972 samt The Hoople 1973 kan tyckas snålt. Men då ska man samtidigt komma ihåg att bandet strax innan utgivningen av All The Young Dudes redan släppt en första Greatest Hits-samling, den numera legendariska plattan Rock And Roll Queen, en samling med låtar från Mott The Hooples skramliga och spretiga första år.

Här finns låtar från albumen Mott The Hoople, Mad Shadows, Brain Capers och Wildlife. Bara tre år senare, 1975, ansågs det förmodligen inte nödvändigt att dra fram de skivorna igen, som bandet förmodligen (just då) inte var särskilt stolta över. Jag kan dock hålla med om att 1975 års Greatest Hitsskiva ensam känns fattig nu för tiden. Bara den räcker inte på långa vägar som sammanfattning över bandets låthistorik.

Sen till orsaken till att alla gamla Mott The Hoople-fans vill ha den här skivan i sin LP-samling. Den anses till och med alldeles nödvändig.

Bandet var nämligen så pass kluriga att de på albumet tog med sina två sista singlar, Foxy Foxy och Saturday Gigs. Ingen av dem fanns med på bandets sista officiella album, The Hoople, utan var bara tillgängliga som singlar. Så en Mott The Hoople-samling utan den här plattan är inte komplett.

Något kort om låtarna, som jag här och nu upptäckte att jag inte skrivit en rad om. Jodå, de finns med, alla Mott The Hooples stora låtar från tiden efter David Bowie gav dem chansen med All The Young Dudes. All The Way From Memphis, Roll Away The Stone, Golden Age Of Rock And Roll. Alla de bäSta låtarna är med.

Tillsammans med första samlingen, Rock And Roll Queen, kan den lagom intresserade Mott-lyssnaren nog klara sig ganska bra.

Nr: 1627/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar