The Musical Box: Inget oupptäckt mästerverk, men...

tisdag 11 februari 2020

Inget oupptäckt mästerverk, men...

ALICE COOPER – EASY ACTION – 1970

Det här kan vara Alice Coopers missförstådda och oupptäckta album. Easy Action är bara andra skivan från gruppen Alice Cooper men visar ändå en förvånansvärd bredd och inte minst kreativitet. Här finns garagerock, Jefferson Airplanes psykedelia, glamrock och till och med countryrock.
Jag funderade länge på att kalla Easy Action för ett oupptäckt mästerverk. Så är det dock inte kom jag fram till efter både funderade och jämförande. Jag tycker till exempel att debutskivan Pretties For You från året innan är en bättre musikalisk upplevelse. Och att Alice Cooper gjorde bättre plattor efter Easy Action är tveklöst.

Men som föregångare till Alice Coopers första storhetstid är den här skivan både spännande och rolig att lyssna på. Det är ett opolerat och ruffigt rockband som dyker upp ur historiens dimhöljda dunkel. Kan man sin 70-talscooper finns det mycket att känna igen och idéer som gruppen skulle utveckla senare.

Mr & Misdemeanor är till exempel en första test av det som senare skulle bli Vincent Furniers varumärke, skräckrock. Men här med en lite annorlunda psykedelisk twist som gör låten än mer charmig. Det blir så bra att jag utan att tveka utnämner den till skivans bästa och fräckaste spår. Alice Coopers rykte från den här tiden är inte det bästa.
Det beror givetvis på att bandet på sina första skivor inte hittat sin så framgångsrika stil ännu, och att producenten Bob Ezrin (som låg bakom soundet på plattor som Billion Dollar Babies och School´s Out) inte hittat dem. Den här skivan är i stället, lite otippat, producerad av David Briggs, som vid ungefär samma tid jobbade ihop med Neil Young. Därav av att det, otroligt nog kan man trycka, dyker upp spår av countryrock.

Trots sitt rykte är detta ett album med massor av kul låtar som jag verklige kan rekommendera. Okej, jag kan förstå om inte hårdrockfolket går igång på alla cylindrar här, men Shoe Salesman är en lysande liten bubblegumpoplåt, Refrigerator Heaven är makalös beatpop och jag tänker tidiga David Bowielåtar. Avslutningen med Lay Down And Die, Goodbye har väldigt mycket Zappa i sig och som många säkert vet gillade ju Zappa det här gänget och lät dem spela in sin allra första skiva på Bizarre Records.
För att kunna berätta om Easy Action har jag fått ta med allt från Jefferson Airplane, Neil Young, Zappa till David Bowie. Visst låter det som en väldigt spännande mix? Men för den som vill ha det klassiska Alice Coopersoundet blir det till att gå vidare till nästa LP i katalogen, Love It To Death. Gör ett tillägg. 1970 var Alice Cooper fortfarande namnet på ett band och inte artistnamnet för Vincent Furnier. Det var med Welcome To My Nightmare 1976 den ”nye” Alice Cooper presenterade sig.

Nr: 1584/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar