The Musical Box: Nya överraskningar varje gång

måndag 17 februari 2020

Nya överraskningar varje gång

MILLTOWN BROTHERS – VALVE - 1993

Britpopbandet Milltown Brothers trodde de hade något på gång i början av 90-talet. Första skivan, Slinky, hade tagits emot bra. 1993 var det dags för uppföljaren Valve. Men det gick inte alls...
Jag gillade första skivan även om jag inte alls var med i det tidiga 90-talets brittiska popvåg efter Oasis och Blur. Milltown Brothers kändes på något sätt oförstörda i min lite naiva bild av den överkommersialiserade popvärlden.

Jag tyckte rätt bra om Valve också, inte minst för att bandet där gjorde en ganska oväntad och udda version av Dylans It´s All Over Now Baby Blue, som funkade oväntat bra även iklädd överdimensionerad gitarrpop. Bara för den låten skulle man kunna ha skivan i samlingen.
Men det tidiga 90-talets pop-publik tyckte nog Dylan var mossig, om de ens hade en aning om att det var hans låt. Kunskapen är ibland läskigt dålig. Kommer ihåg en konsert från det tidiga 90-talet med ett lokalt band som presenterade Knockin´On Heavens Door som en ”gammal Guns ´N Roses-låt”.

En första lyssning kan ge intrycket att allt låter ungefär likadant. Men Valve är en sån där platta som växer lite för varje gång man lyssnar. Just nu tycker jag andra spåret, Turn Off, är en liten höjdare, men anar att det kan dyka upp andra överraskningar nästa gång skivan hamnar i spelaren.

Valve blev naturligtvis inte det avstamp mot den yppersta popeliten som Miltown Brothers hoppats. Den gick till och med så dåligt att bandet fick lämna sitt skivbolag och till slut upplöstes i intet, tillsammans med drömmarna om en framtid som hela världens pophjältar.

På 2000-talet återförenades bandet och har så här långt spelat in två album, 2004 Rubberband och 2015 Long Road, båda på eget bolag.

Nr: 258/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar