The Musical Box: Neil Diamonds genombrott i England

torsdag 6 februari 2020

Neil Diamonds genombrott i England

NEIL DIAMOND – CRACKLIN´ ROSIE – 1970

Cracklin´ Rosie är en sång om vin. Någon slags rosévin sägs det, som framställdes av en kanadensiska indianer. En stam som hade få kvinnor och männen fick trösta sig med vin. Det var den historien som inspirerade Neil Diamond att skriva låten.
Sensommaren 1970 blev Cracklin´ Rosie en jättehit för amerikanen Neil Diamond, hans tredje miljonsäljare i USA och hans stora genombrott i England, Australien och Nya Zeeland. Det är fortfarande en lysande poplåt som även nu för tiden dyker upp, bland annat i flera filmer. 1970 hittade man låten i samma sfär som Neil Sedaka, Dion, Tony Christie och britten Chris Andrews superhit Pretty Belinda.

Nu för tiden är Cracklin´ Rosie en sån där låt som mer än lovligt ofta dyker upp på samlings-CD med hits från 60- och det tidiga 70-talet. Men till skillnad från många andra är det inte en låt man tröttnar på. Det finns glädje och positivitet i låten, som gärna sprider sig, även om Diamonds inspirationskälla egentligen var en ganska tragisk historia.
Singeln släpptes 1970 på singel av skivbolaget Uni, en monoinspelning. På baksidan hittar vi en liveupptagning av en låt som heter Lordy. I det här fallet är det nog bara a-sidan som är intressant. Låten togs också med på LP:n Tap Root Manuscript från samma år, men då i en stereoversion.

Nr: 144/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar