The Musical Box: Annorlunda album av BJH

lördag 1 februari 2020

Annorlunda album av BJH

BARCLAY JAMES HARVEST – BABY JAMES HARVEST – 1972

Ett märkligt album från BJH, eller avvikande är kanske mer rätt. Det är till skillnad från bandets tidigare skivor betydligt mer avskalat, mindre överdådigt (om man nu kan säga så). Följaktligen delar det BJH-fansen i två läger. De som tycker det är uselt och en mindre grupp som menar att det är en rätt fräck platta.
Jag bekänner mig till den senare grupperingen. Det är med bombastiska arrangemang har aldrig riktigt varit min grej, så jag trivs rätt bra med Baby James Harvest, som nog får anses ”proggigare” än de tidigare skivorna och mindre symfonirock. Kvar finns dock BJH:s osvikliga känsla för bra melodier, beatlesinspirerade givetvis.
Bland mina favoritlåtar på skivan finns därför Delph Town Morn, som på en annan skiva skulle kunna misstas för en Lennon/Mccartneylåt. Absolut favorit är dock långa, proggiga, ljudeffektstinna, pinkfloydiska Summer Soldier, som fler än jag upptäckt är en alldeles lysande progrocklåt, kanske en av BJH:s mest intressanta.

Baby James Harvest är BJH:s fjärde album och deras sista på Harvest. Nånstans mitt under inspelningen tog pengarna slut. Jag gissar att det var av den anledningen samarbetet BJH haft med den symfoniorkester som medverkat på alla de tidigare skivorna upphörde ungefär här.

Det skulle kunna vara förklaringen till det mindre överdådiga soundet, vilket i sin tur förklarar varför ganska många BJH-fans inte tycker om skivan. I så fall kan man bli lite besviken över att det ”nya” soundet inte skulle vara en konstnärlig ambition utan en ekonomifråga. Men det är som sagt bara en spekulation.

Nr: 1241/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar