The Musical Box: Lite mer humor hade inte skadat

tisdag 4 februari 2020

Lite mer humor hade inte skadat

BRAND X – IS THERE ANYTHING ABOUT – 1982

Låtarna på den här plattan spelades in 1979 men gavs ut först tre år senare. Under den perioden hann dock Brand X ge ut två andra album, Product och Do They Hurt. Is There Anything About är de låtar som blev över...
Nåja, det här är ändå en relativt trevlig jazzfusion-LP att lyssna på. Brand X med genesistrummisen Phil Collins, påstås ha varit mästare på att improvisera, och det visar de här också. Av ett tämligen slätstruket låtmaterial tycker jag de får till ett sjysst innehåll ändå. Men det är klart, när de lägger progrockelement, i det här fallet ”atmosfäriska” längre sekvenser har jag svårt att stå emot.

Dock blir musiken lite tråkig i längden här. Inte för att musiken är monoton eller känns fantasilös, utan förmodligen för att bandet inte verkar ha särskilt kul. Och det smittar av sig och blir till en gäspning nånstans redan under slutet av sista låten på a-sidan. Och det är aldrig bra. Lite mer humor hade nog inte skadat kan tyckas.

Nej, Is There Anything About är som sagt överblivna rester från den stora festen. En snabbstekt pyttipanna där smaken är lite fadd trots att den piffats upp med både stekta ägg och rödbetor. Det är ett album som inte på långa vägar kan mäta sig med Brand X stora; Unorthodox Behaviour, Moroccan Roll och Masques.

Men det kunde man ju inte förväntat sig heller. Därmed inte sagt att skivan saknar underhållningsvärde. Men passar förmodligen bäst för dem som följt Brand X från starten.Inget för nybörjare alltså.
Is There Anything About blev sista albumet med originalsättningen av Brand X. Efter den här skivan hoppade både Phil Collins och keyboardisten Robin Lumley av. Brand X kom visserligen tillbaka under andra halvan av 90-talet, men då med annan sättning och spelade in ytterligare ett par album.

Nr: 1550/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar