The Musical Box: Mott The Hooples sista låt

onsdag 4 juli 2018

Mott The Hooples sista låt

MOTT THE HOOPLE – SATURDAY GIGS – 1974

Saturday Gigs blev den allra sista låt Mott The Hoople spelade in innan Ian Hunter lämnade bandet. Det är också den enda Mott The Hoople-låt där Mick Ronson officiellt är med i bandet.
Men att bandet skulle splittras var det ingen som hade koll på då. De flesta, jag givetvis, räknade med, trodde och till sist (när nyheten börjat sippra ut) hoppades på att det skulle bli en fortsättning. Men så blev det inte, Ian fortsatte med hjälp av Mick Ronson mot en framgångsrik solokarriär medan resten av bandet sakta tynade bort.

Saturday Gigs finns inte med på någon av Mott The Hooples LP-skivor. Den tog sig aldrig heller in på några topplistor utan fick finna sig ett ganska anonymt liv bakom storheter som Roll Away The Stone och The Golden Age Of Rock´n Roll.

Men den är alltså ändå en viktig del av bandets historia (vilket är det svar man får om frågan ställs till en gammal Mott-kännare. Andra har säkert en helt annan uppfattning).
Saturday Gigs är en Ian Hunter-ballad, en uttrycksform han redan under Mott The Hoople-tiden utvecklat till fulländning. En gråtmild låt som till och med nu för tiden kan få tårarna att rinna på gamla Mott-fans.

Eftersom låten inte finns på någon LP är den här singeln naturligtvis en sån där som alla samlare anser sig bör ha, därmed inte sagt att den vare sig är särskilt ovanlig eller svår att få tag på.

Enligt planen skulle Lounge Lizard legat på flipsidan men så blev det inte. Möjligtvis beror det på att Ian Hunter redan då hade klart för att sig att skulle lämna bandet och ville spara den till sin solodebut som kom ut året efter. Där är nämligen låten med.

Singelns b-sida är dock intressant (för samlare) då där ligger en liveinspelning med en medley på låtarna Jerkin´ Crocus, Sucker och Violence. Aha, den medley som finns på Motts liveplatta tänker då någon...men inte. Detta är en annan inspelning.

Nr: 30/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar