The Musical Box: Slades andra comeback

måndag 2 juli 2018

Slades andra comeback

SLADE – RUN RUNAWAY – 1983

Det var singeln Run Runaway som tog Slade tillbaka för andra gången. Under det tidiga 70-talet hade bandet från Wolverhampton fyrat av den ena singelraketen efter den andra som gått rätt upp i topp på listan.

Men i mitten av 70-talet var festen över och slutade, efter en misslyckad USA-satsning, med att Slade åkte runt på brittiska landsbygden och spelade för småpengar på pubar.
1980 fick de dock chansen igen, efter en oväntad men succébetonad comeback på festivalen i Reading. Efter det följde ett par album som hårdrockvännerna jublade åt, We´ll Bring The House Down och sen Till Deaf Do Us Part.

1983 var det dags för andra återtåget, och nu var det hitlistorna det gällde då albumet The Amazing Kamnikaze Syndrome spelades in. Holder och Lea hade material för en LP och mer till.

Slades då nya skivbolag RCA tyckte dock att det behövdes lite mer tryck i låtarna och sammanförde Jim Lea och Noddy Holder med producenten John Punter. Det blev ett oväntat lyckat samarbete, Lea och Holder skrev Run Runaway och My Oh My och Punter producerade och båda släpptes på singel.
Den här gången fick Slade uppbackning av sitt skivbolag så det dröjde inte länge innan båda singlarna gick upop topplistorna. My Oh My var först och gick i november 1983 hela vägen upp till andra plats på brittiska listan, vilket då var en oerhörd framgång för Slade. LP:n släpptes i december och gick även den upp på listan. När Run Runaway sen släpptes i januari 1984 blev den som bäst sjua på engelska listan.

Albumet låg som bäst femma på europeiska listan och toppade länge listorna i Sverige och hela Skandinavien. Slade var tillbaka på allvar, men det var inte slut där.

När Quiet Riot gjorde en cover på Cum On Feel The Noize öppnade det dörren för USA, något Slade siktat på under många år. Albumet packades om och fick i USA namnet Keep Your Hands Off My Power Supply, som gick upp på listorna det också och givetvis fick sällskap av både Run Runaway och My Oh My.

Så stora framgångar hade Slade inte ens haft under det tidiga 70-talet med glamrockhits som Cum On Feel The Noize, Get Down And Get With It, Coz I Luv You, Everyday, Mama Weer All Crazee Now, Gudnuy t´Jane, Banging Man, Far Far Away och en lång rad till...

Så nog var Run Runaway både en värdig comeback och fantastisk revansch för Slade, trots att det egentligen bara var ganska vanlig oumpa-oumpa-pop.

Nr: 126/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar