The Musical Box: Årets sommarlåt 1970

onsdag 11 juli 2018

Årets sommarlåt 1970

MUNGO JERRY – IN THE SUMMERTIME – 1970

In The Summertime var årets hetaste sommarlåt 1970. Mungo Jerrys allra första singel slog alla rekord. Den gick upp i topp på singellistor i hela världen. Sverige var inget undantag, den är 70-talets motsvarighet till Samir & Viktors baddänga.
Ibland kallas låten en one-hit-wonder. Mungo Jerry kom från ingenstans och slog till med en enda superlåt, en hyllning till lata varma sommardagar, som spelades av varenda radiostation i hela västvärlden under en enda het sommar. Låten var inspirerad av rock´n´roll, blues och skifflemusik. I den första upplagan av bandet använde de sig av tvättbräda som instrument.
Mungo Jerry som one-hit-wonder stämmer förmodligen i större delen av världen, men engelsmännen kommer säkert att säga emot. HPå de brittiska öarna fick Mungo Jerry även efter In The Summertime en rad hitlåtar, som Baby Jump och Lady Rose.

Bandets LP-skivor, den första släpptes strax efter att In The Summertime tagit över världen, är nu för tiden ganska svåra att få tag på. Det finns samlare som menar att första skivan är en raritet. Mungo Jerry är förresten namnet på bandet, inte sångaren. Han heter Ray Dorset men blev i likhet med Alice Cooper synonym för bandet.

För Vincent Furniers del gick det så långt att han själv tog över namnet Alice Cooper. Ray Dorset heter fortfarande Ray och Mungo Jerry är fortfarande ett band även om det numera inte är särskilt livaktigt.

Nr: 113/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar