The Musical Box: Bubblegumbandet Sweet

onsdag 18 juli 2018

Bubblegumbandet Sweet

SWEET – CO-CO – 1971

En singel från den tid då Sweet kallades bubblegumband. Det var en kortlivad och ganska fånig genre med amerikanska förebilder som 1910 Fruitgum Company, Ohio Express och Lemon Pipers.
Ursprungligen hade amerikanerna hämtat idén från den brittiska beatpopen, skruvat till den och skickat tillbaka över Atlanten. Några av de få som tog upp bollen var engelska Pipkins, Archies och alltså Sweet.

Det var med bubblegumpop det började för Sweet. Andy, Steve, Mick och Brian gjorde ett antal singlar i genren i början av 70-talet, där Co-Co var en av dem.

Det var en låt som dock aldrig blev någon större hits trots att låten promotades en hel del och dessutom placerades som första spår på LP:n Funny How Sweet Co-Co Can Be, vilket var Sweets första LP på egen hand (tidigare hade de släppt en skiva tillsammans med The Pipkins) och är en debutplatta som endast lär gå till historien på grund av sitt fåniga namn trots att Sweet gjorde covers på både Supremes och Lovin´ Spoonfuls låtar.
Idag skulle folk nog kategorisera Co-Co som schlager. Men så var den också skriven av hitmakarduon Nicky Chinn och Mike Chapman som under hela 70-talet och säkert mer än så lusade ner varenda topplista med singelhits.

Dem som har koll på Sweets historia och gillar bandets senare plattor kommer däremot att uppskatta b-sidans Done Me Wrong Alright som bandet själva skrivit. Den avslöjar att Sweet egentligen inte alls var något bubblegumband utan hade långt gående planer på att bli hårdrockstjärnor.

Men trots att det är en ganska bra hårdrocklåt, i samma stil som Slades samtida, fick de egentligen aldrig chansen att visa vad de kunde förrän 1974 och med albumet Desolation Boulevard. Det som då satte käppar i hjulet för dem var singlar som Poppa Joe, Little Willy och Co-Co.

Nr: 94/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar