The Musical Box: En knepig 10cc-platta

lördag 7 juli 2018

En knepig 10cc-platta

10CC – SHEET MUSIC – 1974

Sheet Music skulle enkelt kunna avfärdas som en allt för knepig och skum skiva. Och det är sant, 10cc:s album från 1974 är inte så där enormt lättillgängligt. Och en enorm skillnad från debutplattan året innan, 10cc. Det var en popskiva.

Öh, ja. Sheet Music är väl också en popskiva. Men lite annorlunda. Den är rätt udda skulle jag vilja påstå. Till att börja med är den väldigt melodiös.

Det finns nog minst fyra, fem olika melodier i varje låt. Det händer nåt hela tiden. Sen är Sheet Music också ovanligt politisk. Och det var inte så vanligt vid den här tiden, för att komma från ett brittiskt popband med vissa hitlisteambitioner.

Wall Street Shuffle, som jag fortfarande gillar, skickar till exempel en rejäl sidspark mot kapitalismen och börshajarna. Silly Love och The Worts Band in the World ironiserar över musikindustrin. Och Oh Effendi är en rövspark åt de rika oljeschejkerna.
Wall Street. Den shufflen gjorde 10cc bra, och då inte bara texten. Det är en poplåt som faktiskt går att spela nu för tiden också. Det finns ett par spår till som jag gillar, Old Wild Men och The Sacro-Iliac till exempel. Men jag kan bara spela dem nån gång emellanåt. Sheet Music är visserligen en popskiva, men lite knepig.

Nr: 1009/2222

Jag har skrivit om skivan tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar