The Musical Box: Lovin´ Spoonfuls odödliga sommarlåt

onsdag 25 juli 2018

Lovin´ Spoonfuls odödliga sommarlåt

LOVIN´ SPOONFUL – SUMMER IN THE CITY – 1966

Summer In The City har varit en sommarklassiker i över 50 år nu. Låten funkar fortfarande lika bra, åtminstone på oss som numera blivit den lite äldre generationen. Men jag tror faktiskt den kommer att överleva längre än så.
De är sällsynta, men det finns låtar som kan leva över generationer och årtionden utan att kännas gamla och dammiga. Lovin´ Spoonfuls hyllning till en het sommar i stan 1966 var genialisk och är vad det gäller ”dängor” svår att överträffa. Från samma tid kommer jag att tänka på John Stewarts Daydream Believer, som The Monkees gjorde odödlig och givetvis Mamás & Papa´s California Dreamin´.
John Sebastian skrev ensam nästan alla låtar till Lovin´ Spoonful och var en stor del av bandets framgång. Men lustigt nog skrev han inte Summer In The City utan hjälp, han fick hjälp av sin bror Mark. Den skiljer sig också en del från bandets övriga låtar, är lite mer rockig och inte fullt så mycket sunshinepop som det mesta annat av gruppens material.

Den är också annorlunda genom att bandet under en brygga mitt i låten använder sig av ljudeffeker från stan; tutande bilar och en tryckluftsborr, vilket inte hörde till vanligheterna på den tiden. Det var också den enda av Lovin´ Spoonfuls låtar som tog sig hela vägen upp till första platsen på amerikanska singellistan.

Nr: 67/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar