The Musical Box: En dokumentär om en konsert

fredag 27 juli 2018

En dokumentär om en konsert

ANDERS F RÖNNBLOM – LIVE FRÅN VÄLFÄRDEN – 2011

Det här är en premiär, det är första gången jag skriver om en DVD här på bloggen. Anders F Rönnbloms DVD, Live från Välfärden är inspelningen från en konsert på Victoriateatern i Malmö hösten 2010, trodde jag...
När jag köpte DVD:n, som är min allra första musik-DVD, såg jag framför mig en hel konsert. Men det är det inte. Det är i stället en film om en konsert, med inklippta intervjuer och där precis allt mellansnack mellan låtarna omsorgsfullt klippts bort.

I stället för en rolig upplevelse blir det en visserligen intressant produkt, men inte det jag väntade mig. Jag vet inte om avsikten var att göra en dokumentär om konserten, men det är intrycket jag får. Det är i alla fall ingen konsert.
Foto: Bild från DVD:n

Det är till och med så att Anders F, på grund av hur konserten klippts, framstår som otillgänglig. Intervjuscenerna gjorda hemma-hos visar dock en helt annan och betydligt mer nyanserad bild, som räddar min bild av Anders F och även räddar filmen. Jag hade hellre föredragit att få se konserten i sin helhet, In Concert, och sen som extramaterial de nu inklippta intervjuerna. Det kunde blivit både roligt och intressant.
Foto: Bild från DVD:n

Bortser man från den där synnerligen irriterande klippningen blir det en ganska bra konsert, men osammanhängande. Inledningen där Anders F sitter på en pall och lirar akustisk gitarr känns dock aningen seg. Det blir bättre när han sparkar undan pallen och får fart på både benen och bandets elektriska resurser. Bandet är synnerligen kompetent förresten.
Jag upplever konserten som ojämn. Jag vet inte om det var så i verkligheten, men eftersom publikens reaktioner inte finns med alls blir upplevelsen den. Därför kan jag inte rekommendera denna DVD till dem som är ute efter en konsert med Anders F. Däremot är den säkert väldigt intressant för dem som vill se en dokumentär om en konsert.

Men å andra sidan var det egentligen inte DVD-filmen jag var ute efter när jag köpte Live från Välfärden. Mitt mål var att få tag på den medföljande bonus-CD:n Tambourines & Lovers, som bara går att hitta just här. Det är en samling demolåtar, eller mer rätt skisser av låtar, som inte finns någon annanstans.

Nr: 192/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar