The Musical Box: Hot Tunas Hoppkorv

söndag 27 februari 2011

Hot Tunas Hoppkorv

Jag har kommit på att antalet gånger man blir lyrisk över skivor minskar med hur många plattor samlingen ökar med. Så därför är det roligt när det dyker upp en sån där LP som bara inte går att lämna ifred.
Hoppkorv med Hot Tuna har jag visserligen haft stående ett bra tag. Men jag har inte lyssnat på den på allvar på bra länge. Förrän nu.

Och det går inte att bli annat än lyrisk.

För den är skitkul.

Okej. Visst är det ”bara” vanlig enkel blues- och boogierock. Och visst kan man tycka att det bara är ett hopplöst sidoprojekt till Jefferson Airplane. Men det är det inte. Jorma Kaukonen och Jack Casady gör det här bra.

Det spelar ingen roll att det växlas vilt mellan råtung bluesrock och lågmälda akustiska saker. Hoppkorv från 1976 är helt befriad från alla pretentioner och höga hästar. Hot Tuna bara lirar rock.

Att spela den här skivan är som att sugas in i en gigantisk tvättmaskin, för att sedan tumlas runt i en enorm torktumlare och sedan spottas ut i en hög på golvet.

Men vänta nu. Hoppkorv är väl ett konstigt namn på en amerikansk LP? Det luktar ju svenska lång väg.
Jo, skivans namn har faktiskt svenskt ursprung, från Östersund i Jämtland närmare bestämt.

Jorma Kaukonen höll en tid på 70-talet till i Strömsund och odlade sitt andra stora intresse vid sidan av att lira gitarr, skridskoåkning. Historien om ”Hoppkorven” lär ha myntats vid en skridskotävling i Östersund 1976, och ska ha handlat om en ovanligt seg grillkorv.

Händelsen finns säkert att läsa om någon annanstans på nätet. Jag ämnar inte ge det mer plats. Det är roligare att snacka om själva Hoppkorven, skivan alltså.
För det är en jävligt rolig platta.
En av mina favoritlåtar är halvakustiska Watch the North Wind Blows. Men den är inte särskilt typisk. För i de flesta spåren öser Kaukonen och Casady på så det dundrar. Inte minst i gamla bluesklassikern I Wish You Would, som Yardbirds gjorde på sin tid. Det är urhederlig 70-talsrock när den är som allra bäst.

Och så lite nödvändiga utfyllnadsfakta
Jorma Kaukonen är son till finska diplomater i USA. Han hamnade via diverse omvägar i San Francisco och Jefferson Airplane, tidernas största psykedeliska rockband.
Jack Casady var basist i Airplane.
Hot Tuna var till en början ett sidoprojekt men finns fortfarande och har sedan slutet av 60-talet gett ut cirka 25 album.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar