The Musical Box: Både garagerock och lingonplockning

fredag 4 april 2014

Både garagerock och lingonplockning

WILMER X – WILMER X – 1981

2010 fick Nisse Hellbergs Malmö stads kulturpris. Sydsvenska Dagbladet* har satt upp en plakett på Pildammsskolan i Malmö där Wilmer X gjorde sin första spelning 1978. Jodå, Wilmer X är stora rockhjältar hemma i Malmö.
Det var med den här LP:n från Svenska Popfabriken det började, inspelad i Studio Bombadill i Klippan med nordvästskånska rocklegenden Pål Spektrum som producent och förstärkta av Sticky Bomb från Kriminella Gitarrer på maraccas (senare befordrades han till trummis). Bara ett år senare fanns Wilmer X på MNW.
Började och började förresten. Innan denna svenska garagerockklassiker väl dök upp hade Wilmer X redan mini-LP:n Mediumplay och nån singel bakom sig. Vem minns väl inte livefavoriten En röd elektrisk gitarr! En svensk (möjligtvis skånsk) rockklassiker.

Wilmer X har sedan dess varit en institution inom svensk rock**. Men för mig är den här LP:n deras stora ögonblick.

Mest för att det var här jag hörde Wilmer X för allra första gången. (de där singlarna och kassettbandet letade sig aldrig upp till norra Småland).


Då tyckte jag att Wilmer X både hade Torssons busaktiga charm och ett ganska tufft skramligt rocksound. Det var både garagerock, bluesrock och Lingonplockning*** på en och samma gång.
Det är därför jag fortfarande kan spela den här LP:n och gilla det jag hör, en kombination av nostalgi och bra svensk rock. Rätt flicka fel pojke, Lilla Stjärna, Främling i en okänd stad, Förbjudet att dansa. Jo, det är bra grejer det här...

Nr: 1790/2222

* Förmodligen inspirerade av det finns en plakett på universitetet i Leeds efter The Whos legendariska inspelning av Live At Leeds.
** Bandet ligger numera på is.
*** Klassisk hit med Torsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar