The Musical Box: Yes första mastodontverk

tisdag 22 april 2014

Yes första mastodontverk

YES – YESSONGS - 1973

Tre vinylskivor - 15 låtar, nästan ingen under tio minuter. Yessongs – den progressiva rockens största ögonblick någonsin, hävdar många.
Nog var det modigt av Yes. Albumet kom redan 1973. Innan det hade ingen mer än George Harrison vågat sig på att ge ut ett trippel-album*. Och dessutom med progressiv rock. Och live. Där var Yes först.
Och det är med en viss tillfredsställelse jag ser att på cd-utgåvan av albumet har antalet låtar MINSKATS, från 15 till 13. Det kan inte vara särskilt vanligt, oftast är det ju precis tvärtom.

Ibland får man ju stå ut med både demoversioner och obskyra liveinspelningar från nån taskig källarspelning för att skivbolagen ska kunna tvinga dem som köpte skivan på ”riktigt” att köpa den igen. Men inte här alltså!
Men du! Kasta dig inte över Yessongs bara så där. Tro inte att du ska orka igenom hela albumet på en gång. Yessongs kan vara ett bra Yes-album att börja med. Men tänk på att det ÄR en mastodontisk sak. Det blir lätt lite för mycket.

Men varför spela hela albumet på en gång. Man kan ta Yessongs i mindre doser. En skiva i taget. Då kan man njuta av tunga marmorpjäser som And You & I, Close To The Edge, Starship Trooper och Roundabout.

Eller varför inte Rick Wakeman när han släpps lös i sitt eget epos The Six Wives Of Henry VIII. Mina personliga höjdpunkter är All Good People och Yours Is No Disgrace.
En frågeställningen som är intressant när det gäller progressiv rock och livealbum är bandens strävan att på scen låta så nära studiooriginalet som möjligt.

Något som sällan gör saken bättre, då det förmodligen är väldigt svårt att live upprepa vad de åstadkommit med diverse hjälpmedel i studion.

Sådana liveinspelningar har en tendens att bli tråkiga Greatest Hits-samlingar med publikljud i bakgrunden. Yessongs klarar sig bra från det. Mest tack vare att Yes har vett/mod att experimentera med sina studioexperiment och på en del ställen gör om, lägga till och dra ifrån.

Det gör Yessongs värd att lyssna på även för den som kan Yes låtar utantill.

Nr: 582/2222

* All Things Must Pass 1971.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar