The Musical Box: Bert Janschs Pentangle på 80-talet

lördag 5 april 2014

Bert Janschs Pentangle på 80-talet

PENTANGLE – IN THE ROUND – 1986

Pentangle och Bert Jansch är legender inom brittisk folkrock, eller folkprog som deras fack också kallas. Akustisk gitarr och spröda melodier. Pentangles album från slutet av 60-talet och det tidiga 70-talet är eftertraktade av samlare.
In The Round är dock av senare datum, den andra efter att bandet återförenats på 80-talet. Det är sällan återföreningar har något gott att komma med, men det här kan nog vara ett undantag.

Pentangle på 80-talet har mycket gemensamt med grupper som Steeleye Span, Clannad men kanske främst med Blackmore´s Night, Ritchie Blackmores akustiska projekt från 90-talet. Behaglig musik att lyssna på och mycket melodiös.
Jag upptäckte att In The Round är den perfekta skivan att plocka fram sena kvällar. När man behöver tvätta öronen efter en hel dag med Zappas gitarrsolon, fått alldeles för mycket av Ian Andersons tvärflöjt eller (i undantagsfall) lite för mycket hårdrock.

Pentangle sprider en ljus och skön stämning, melodierna bara flyter fram och känslan är avslappnande.

Jag kan nog hävda att varenda låt på plattan har något alldeles särskilt, utan att vara direkt unikt.

Jag äger inget av Pentangles 70-talsalbum och kan därför inte jämföra. De som kan sin Bert Jansch menar dock att Pentangle på 80-talet var mer pop än folk- och prog.

Det är säkert sant. Men är detta bara pop är det väldigt bra pop.

Nr: 1088/2222

1 kommentar:

  1. Det sägs ju att Janschs suveräna Birthday Blues låter lite som Pentangle. Jag lyssnar mycket på Bert Jansch. Han är min stora favorit. Det är kanske dags att försöka sig på Pentangle igen...

    SvaraRadera