The Musical Box: Så mycket våldsam energi

torsdag 17 april 2014

Så mycket våldsam energi

ATOMIC ROOSTER – HOME TO ROOST – 1977

Så mycket våldsam energi av detta legendariska band. Det är så man tappar andan. Atomic Rooster är tungt, rått, vildsint och brutalt. Den här dubbel-LP:n är riktigt bra, trots att det är ett samlingsalbum.
På denna tyska samling finns alla de bästa låtarna (och lite till) från bandets tre första album; Atomic Rooster, Death Walks Behind You och In Hearing Of. Alla tre progklassiker från det tidiga 70-talet.

Man kan givetvis diskutera nödvändigheten av samlingsalbum. Det annars självklara vore ju att ha de där tre plattorna. Men om man nu inte har det...är det förmodligen just den här samlingen man ska ha. Här finns alla de stora låtarna. För den som inte hört Atomic Rooster tidigare är detta ett bra album att börja med.
Vad man får är dessutom utvecklingskurvan uppåt för Atomic Rooster. Bandet blev bättre och bättre för varje platta. Det mest vildsinta och galna putsades av, vilket åtminstone jag uppskattar i det här fallet.

Det hände en hel del under gruppens första år, efter att Vincent Crane och Nick Graham lämnat The Crazy World Of Arthur Brown för sitt nya projekt.

Carl Palmer var med på första albumet, men försvann därefter till Emerson Lake & Palmer, han ersattes av Paul Hammond.

Gitarristen John Du Cann hämtades från redan då obskyra acid/progbandet Andromeda till andra plattan.

På senare skivor ändrades ”laguppställningen” för nästan varje skiva, bland annat kom sångaren Chris Farlowe in, men det slipper vi höra här...
Jag brukar försöka undvika samlingsplattor, men den här gången gjorde jag ett undantag. Jag har länge letat efter de där tre legendariska skivorna. Men när jag väl hittat dem har de varit alldeles för dyra, eller i för dåligt skick. Så det fick bli den här så länge.

Nr: 2001/2222

2 kommentarer:

  1. Har aldrig sett denna platta, visste inte att Atomic Rooster kostade pengar, var väl aldrig populära i Sverige? Köpte deras andra lp, Death Walks Behind You, är också titelspåret på skivan, 1971, inte många gillade den, för "tung" kanske? Hoppas"Sleeping for years" är med på din samling. Första halvan coctail musik sedan brakar det på, har alltid varit svag för sånt.
    Sedan kan vi ju undra över om inte många senare"stora hårdrocksband" lyssnade på A.R.
    Grattis, Jens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, Sleeping for years är med. Ska lyssna in mig på den i eftermiddag.

      Radera