The Musical Box: Tommy James garagerock

onsdag 9 april 2014

Tommy James garagerock

TOMMY JAMES & THE SHONDELLS – HANK PANKY – 1966

Hanky Panky är en smattrande garagerocklåt från 1964, smittsamt rolig och lite stökig. Den låten blev den allra första hiten för Tommy James & The Shondells. Men den var inte Tommy James egen. Och när låten blev populär 1965 var Shondells redan upplöst...och Tommy James gick fortfarande i High School.
Historien bakom Hanky Panky är ganska rolig. Tommy James var inte gammal när han spelade in sin första hitlåt, 16 år eller nåt sånt. Hanky Panky hittade han på b-sidan på en soulsingel från 1963 med gruppen Raindrops.

Den gjorde han om till en garagerocklåt som blev så bra att en lokal radiostation i Michigan hjälpte honom att spela in en singel. Mer än så blev det dock inte då det lilla skivbolaget Snap inte hade möjlighet att skicka ut skivan över hela USA.

Där kunde historien om Tommy James & The Shondells slutat. Men tack vare en disc-jockey i Pittsburgh fick han en andra chans. 1965 dammade den där DJ:n av Hanky Panky och folk blev intresserade igen.

Tommy James tog dock chansen och drog till Pittsburgh. De gamla bandmedlemmarna fick han inte med sig, utan fick tag i lokal grupp, The Racounters, som senare blev nya The Shondells.

Han lyckades sälja låten till skivbolaget Roulette. Där släppte han sin första LP, som också fick namnet Hanky Panky. LP-skivan är därför inspelad med nya Shondells, men låten Hanky Panky är originalinspelningen från 1964 med James första band.

Av den anledningen är det en ganska udda LP att lyssna på. Stökiga beatpoplåten Hanky Panky bryter av ganska ordentligt mot det andra materialet på skivan.

De övriga låtarna är nämligen mer inriktade mot soul och pop. The Shondells river till exempel av covers av både James Brown, Curtis Mayfield och andra dåtida storheter.

Men två egna gamla låtar till lyckades Tommy James i alla fall få med, Don´t Throw Our Love Away och Soul Seachin´ Baby. Där kan man inte ta miste på vad det var Tommy James egentligen ville.

Nr: 793/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar