The Musical Box: Vuxenpop av XTC

fredag 18 april 2014

Vuxenpop av XTC

XTC – SKYLARKING – 1986

Ibland blir det så fel. När XTC släppte LP:n Skylarking kom det i vanlig ordning också en rad singlar. Bland annat låten Grass som var tänkt att bli en hitlåt. Jodå, den 45-varvaren blev en storsäljare, men inte för Grass utan otippat på grund av baksidans Dear God. Så fel det kan bli...
Ännu mer fel var att Dear God inte tagits med på LP:n...
Nåja, det där rättade skivbolaget Virgin till fort som ögat, men på förstaupplagan av Skylarking finns inte XTC:s största hit på flera år med. Jag har naturligtvis den förstapressen... På senare utgivningar har Dear God tagits med, Mermaid Smile togs bort.

Nu är det dock inga andra större fel med Skylarking som av många kännare anses vara ett storverk av XTC. En del tycker rent av det är deras allra bästa LP.

Och det är så klart en fantastisk skiva, inget snack om det. Om man gillar den retropop som var populär på 80-talet vill säga, så nära Beatles det bara var möjligt med andra ord.

Och XTC gör det väldigt snyggt. Skylarking är en läcker pop-LP med vuxenmusik. De hade ju blivit äldre själva, så det var väl naturligt att det skulle bli så.

Men jag gillade snorungarna XTC ännu bättre. De där galna och vilda new wave-plattorna de gjorde i slutet av 70-talet, rasande White Music, förvirrande Go 2, magiska Drums And Wires...och så min favorit; fantastiska Black Sea.

I jämförelse med dem är Skylarking något helt, helt annat. Inget av det där oberäknerliga och vildvuxna finns där. Det man möjligtvis känner igen XTC på är Andy Partridges osvikliga förmåga att få ihop bra poplåtar.

Men om det är fel eller rätt vågar jag inte svara på. Skylarking, med eller utan Dear God, är också en fantastisk LP, men på ett helt annat plan.

Nr: 2109/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar