The Musical Box: Bluesrock med nån slags twist

torsdag 11 oktober 2018

Bluesrock med nån slags twist

ILLINOIS SPEED PRESS – ILLINOIS SPEED PRESS – 1969

Jag är inte helt övertygad om storheten i Illinois Speed Press. Det är lite för ofokuserat och stökigt för att jag på allvar ska uppskatta det. Men bluesrock brukar nästan alltid funka på mig, och bandet visste säkert vad de gjorde back in ´69.
Tror jag, ska jag väl lägga till. Inledande Overture med sina dubbla ljudspår och olika sekvenser kan säkert få fler än mig att tveka. Jag skulle kunnat ha stängt av skivspelaren där, om jag inte fått tipset om skivan från Klasse i källaren, som har koll på såna här underligheter och påstod att den var bra.
Och han hade nog rätt. Redan i andra låten blir Illinois Speed Press betydligt mer spännande att lyssna på. Det är bluesrock med nån slags underligt twist som gör att man stundtals funderar över om det inte är country i stället.

Tänk Poco eller Eagles med samma sound som J Geils Band men virrigare. Det sägs att Garey Rossington och Ronnie van Zant blev inspirerade att starta Lynyrd Skynyrd efter att ha hört Illinois Speed Press, men några större likheter mellan banden finns inte.
Illinois Speed Press, alltså amerikanska duon Paul Cotton och Kal David tillsammans med en rad studiomusiker och annat löst folk, var däremot inne på progressiv rock kan jag tänka mig. De ger sig ibland ut i diverse underliga melodivindlingar som inte kan tyda på något annat.

Om dessa utflykter gör skivan mer intressant eller tvärtom är svår att svara på. Första gången är det bara underligt, andra gången är det lika skumt som första, tredje gången skulle man kanske kunna påstå att det blir mer spännande.

Originalskivan från 1969 är tydligen oerhört svår att få tag på nu för tiden. Jag hittade dock en tysk reissue från 2013 i röd vinyl. Det funkar precis lika bra.

Nr: 75/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar