The Musical Box: Gnags tredje platta – Det er det

söndag 7 oktober 2018

Gnags tredje platta – Det er det

GNAGS – DET ER DET – 1976

Det här är en mycket egensinnig LP som inte följer några mönster alls. Gnags tar som alltid helt egna vägar, det gjorde dem redan från början. Här rör de sig mellan allt från jazzrock till folkmusik och rock.
Gnags blev stora rockhjältar i Danmark redan i mitten av 70-talet och både följde och skapade egna trender; genom åren har gruppen sp4elat in album med allt från glamrock till new wave och synhtpop.

Gnags är en av Danmarks äldsta nu levande rockgrupper och släppte flera album i början av 2000-talet. 2017 är de nu aktuella igen efter ett nio år långt uppehåll, med nya plattan Nörd, som är gruppens 22:a album.

Det er det är i det sammanhanget närmast forntida, då den är Gnags tredje platta. Det är det första gnagsalbum som vad jag vet blev allmänt känt på svenska sidan av Öresund, även om intresset inte var överdrivet. Det skulle komma senare med album som Burhöns och X.

I mitten av 70-talet var Gnags inne på folkrock och jazzrock. Både soundet och texterna på Det er det ligger överraskande nära den svenska politiska proggen.

Bland annat finns låten Ulvetid också med på den stödplatta som gavs ut för fristaden Christiania, där andra danska proggrockgrupper som Bifrost och Röde Mor medverkade.
Det är det var det första gnagsalbum som spelades in i gruppens egen studio, Feedback-studiet. Inspelningen var minst sagt primitiv, då de bara hade en två-kanalsbandspelare, vilket krävde både skicklighet och teknisk uppfinningsrikedom för att fungera. Men så här 40 år senare är det inget man tänker det minsta på, ljudet är förvånansvärt bra.

Nr: 774/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar