The Musical Box: John Lennons egna tonårsidoler

onsdag 17 oktober 2018

John Lennons egna tonårsidoler

JOHN LENNON – ROCK´N´ROLL – 1975

Det är väl en önskedröm för många att få spela in ett helt album med sina favoritlåtar. John Lennons egna favoriter är från 50-talets rock´n´roll. Rock´n´roll är ett coveralbum där John Lennon tolkar sina egna tonårsidoler som Little Richard, Chuck Berry och Buddy Holly.
Säkert ett kul album att få spela in och säkert kul att lyssna för många ungefär jämnåriga med John Lennon. Att det är just han som spelat in skivan kittlar givetvis också. Jag är dock inte lika fascinerad. 50-talsrock har inte samma dragningskraft på mig. Jag hade andra hjältar i tonåren och förstår därför kanske inte hela sammanhanget.

Det hindrar dock inte att jag inte tycker det kan vara ett kul album att lyssna på. Bra rock är bra rock oavsett när den är gjord. Låtar som Sweet Little Sixteen, Peggy Sue, Rip It Up, You Can´t Catch Me och Ain´t That A Shame har till och med jag hört i original.

John Lennons tolkningar ger dem ytterligare en dimension, även om han inte ändrade särskilt mycket eller satte någon egen prägel på dem.

Upprinnelsen till albumet sägs ha varit beatleslåten Come Together. John Lennon anklagades där för att ha stulit vissa delar från Chuck Berrys You Can´t Catch Me, vilket var sant. Och att han dessutom lånat textraden ” Here comes old flat-top”, vilket också var sant.

Men Lennon gjorde upp i godo med Chuck Berrys förläggare. Som en del av uppgörelsen lovade Lennon att ta med tre av förläggarens låtar till sitt nästa soloalbum.
Inspelningarna gjordes under 1973 och 1974. Men de läckte ut och en bootleg-LP såldes i USA under namnet John Lennon Sings The Great Rock´n´roll Hits redan innan Lennons egen skiva kommit 1975.

Nr: 594/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar