The Musical Box: Midnight Oil och Rainbow Warrior

fredag 19 oktober 2018

Midnight Oil och Rainbow Warrior

MIDNIGHT OIL – SPECIES DECEASES – 1985

Lite pinsamt, men jag missade den här skivan. Men när alla Midnight Oils plattor dök upp i Sverige i slitet av 80-talet var det svårt att hålla reda på alla. En EP med fyra låtar kändes dessutom inte särskilt intressant. Men det var naturligtvis fel.
Midnight Oils politiska engagemang har genom åren visat sig på många olika sätt. De har tagit ställning för Australiens urinvånare aborignierna, inte minst på superalbumet Diesel & Dust med både titellåten och hitsingeln Beds Are Burning.

De har engagerat sig i kampen mot miljöförstöring och en rad andra viktiga politiska frågor i Australien. Species Deceases är ett klart ställningstagande mot de kärnvapenprover som främst Frankrike genomförde i Polynesien.
Låten Hercules släpptes först under namnet Ode To Rainbow Warrior och ska ha skrivits strax efter att Nya Zeeland vägrat amerikanska krigsskepp drivna av kärnkraft eller kärnvapenbestyckade att lägga till i landets hamnar. När Greenpeace försökte stoppa franska provsprängningar med sin båt Rainbow Warrior sänktes den av franska underrättelsetjänsten i Aucklands hamn.

I låten Blossom & Blood hämtar Midnight Oil textrader från ett tal av Turkiets förste president Kemal Atatürk som han höll efter slaget vid Gallipoli vid årsskiftet 1915-1916.

Mängder av australiska soldater och deras allierade dog efter att ha misslyckats med att inta Istanbul. 250.000 skadades och 53.000 dog, turkarnas förluster var dock ännu större, 253.000 respektive 68.000.

I talet är Atatürk dock försonande och säger bland annat att de utländska soldater som dog och begravdes i Turkiet nu också är turkarnas söner och ska äras på samma sätt som deras egna.

Det är bara fyra låtar på Species Deceases men de engagerar. I mitten av 80-talet hade egentligen synthar fått ta över Midnight Oils sound, men inte här. Det är fyra rocklåtar i högt tempo som närmast kan jämföras med låtarna från gruppens två första album, Midnight Oil respektive Head Injuries.

Nr: 425/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar