The Musical Box: Pete Townshends Happy Jack

tisdag 9 oktober 2018

Pete Townshends Happy Jack

THE WHO – HAPPY JACK – 1966

En annan gammal favorit som dök upp när jag numera bläddrar lite mer än vanligt i singellådan. Inte lika kul som Boris The Spider kanske, men en av The Whos mer lättsamma låtar.
Sorglustig är nog ett bättre ord. Låten handlar om en förståndshanikappad man som leker med barnen på stranden och trots att de retar honom blir han aldrig arg, Happy Jack. Pete Townshend lär ha hämtat historien från sin egen barndom.
Happy Jack är en av mina whofavoriter, mest beroende på att det en av de första låtar jag hörde med dem, och sånt sätter sina spår. Kritikerna tyckte dock den var fånig och Pete Townshend var själv mycket tveksam att ge ut låten. Det var gruppens manager som såg till att singeln släpptes.

Det var nog ett bra val ändå. Happy Jack blev den första Who-låt som gick upp på hitlistorna i USA. Det var därför skivbolaget passade på att byta namn på amerikapressen av LP:n A Quick One till Happy Jack.

Happy Jack är dessutom slang för diverse olika företeelser beroende på i vilket sällskap man befinner sig. Men det hör ju inte hit.

Nr: 49/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar