The Musical Box: For Your Pleasure - elegant och dekadent

måndag 29 oktober 2018

For Your Pleasure - elegant och dekadent

ROXY MUSIC – FOR YOUR PLEASURE – 1973

Det går inte att komma förbi Roxy Music utan att ta upp deras skivomslag. De sägs vara allt från stilbildande och inspiration för både formgivare och konstnärer till smaklösa och pornografiska. For Your Pleasure, från 1973, är inte det mest nakna, men är det omslag jag gillar bäst.
Både för att det är oerhört läckert och för att det på något sätt passar så bra ihop med musiken på skivan. For Your Pleasure är dessutom ett av Roxy Musics viktigaste album och det sista där Brian Eno fanns med i gruppen.

Omslaget är stilfullt, elegant och dekadent. De subtilt mörka undertonerna gör det nästan farligt lockande. (Men när man viker upp omslaget upptäcker man bara Bryan Ferry som taxichafför...)
Låtarna på skivan skapar samma känslor. Do the Strand, som kanske är Roxy Musics allra bästa låt, är en oerhörd öppning, med mörk dystopisk ljudbild. Musiken är så förkrossande att man nästan tappar andan.

Editions Of You är hård och grym, svårsmälta The Bogus Man är antingen för enformig eller genialisk, och långa svepande For Your Pleasure är bara fantastisk musik. For Your Pleasure är inte vanlig pop eller glamrock, och knappast något för dem som gillar senare Roxy Music-album.

Det dock betydligt mer tillgängligt än debutskivan från året innan. Det är tydligt att albumet var ett steg på vägen från avantgardistisk progressiv rock till hitlistepop.
For Your Pleasure blev också Brian Enos sista album med Roxy Music. Hans experimentella tänkande passade inte särskilt bra ihop med Ferrys glamrockspop och framtidsplaner. Eftersom Ferry skrev alla låtarna var det väl nästan en självklarhet att Eno till slut skulle lämna bandet. Men åtminstone jag kan inte låta bli att spekulera i om hur Roxy Musics framtid sett ut om Eno stannat.

Nr: 688/2222

Jag har skrivit om LP.n tidigare, men eftersom jag nu hittat nya infallsvinklar har jag delvis skrivit om texten och publicerar den nu igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar