The Musical Box: Högt värderad Revolver

lördag 13 oktober 2018

Högt värderad Revolver

BEATLES – REVOLVER – 1966

Revolver är ett viktigt album i pophistorien. Det är Beatles definitiva brytpunkt från lättviktig hitlistepop till en djupare och mer seriös sida. Revolver kan till och med vara en av de första riktigt seriösa popskivor som gjordes.
Jämfört med Beatles tidigare skivor är skillnaden enorm, Taxman är ju till exempel klart samhällskritisk. De tankarna hade börjat redan på Rubber Soul, känslan fanns där, men inte formulerats.

Det var Revolver som blev Beatles övergångsalbum, bortsett från alla anspelningar på droger, som skulle ge dem förutsättningarna att skapa storheter som Sgt Pepper, White Album och Abbey Road.
Det är också den första beatles-LP där George Harrison verkligen tar ett steg framåt som låtskrivare, tre låtar fick han med; Taxman, I Want to Tell You och Love You To. Eftersom jag är barnsligt förtjust i hans låtar kan jag inte låta bli att applådera detta.

Det är den första LP där Beatles på allvar börjar experimentera med psykedelisk musik. She Said, She Said kan inte vara något annat än en beskrivning av en LSD-tripp. Hur det var med det fick vi reda på året efter med Sgt Pepper.

Och så finns Eleanor Rigby med på skivan, en av de märkligaste poplåtar som någonsin gjorts. Är detta verkligen en poplåt? Går det i så fall att göra en poplåt på det sättet?

Men det går inte att sluta nynna på Eleanor Rigby när den väl satt sig i huvudet. Då sitter den kvar. Revolver är en skiva jag värderar mycket högt.

Nr: 923/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar