The Musical Box: Beatles-EP lagom till julruschen 1967

lördag 16 maj 2020

Beatles-EP lagom till julruschen 1967

BEATLES – MAGICAL MYSTERY TOUR – 1967

Den här dubbla EP:n dök som av en händelse upp precis lagom till julruschen 1967. En specialutgåva som såldes i mängder och därav är det en av Beatles mest sålda skivor någonsin.
Det finns sex låtar på EP:n, där givetvis Magical Mystery Tour är det stora numret, övriga är låtar som Betales 1967 tidigare bara släppt på singel; Your Mother Should Know, I Am The Walrus, The Fool On The Hill, Flying och Blue Jay Way. Låtarna fanns med i filmen Magical Mystery Tour och togs sedan med när soundtracken släpptes på LP.
En kul detalj är att i stereoversionen av I Am The Walrus råkade en del av BBC:s radiosändning av Shakespeares pjäs King Lear av misstag komma med i mixningen. Man valde att behålla denna detalj på inspelningen till EP:n.
Nu för tiden har väl singel- och EP-formatet mer eller mindre spelat ut sin roll. Den stora begivenheten med denna dubbel-EP är dock utviksomslaget med en 24-sidiga folder fullmatad med foton och teckningar från den turné som filmen handlar om.
EP:n kom både i stereo och mono, 1967 var stereoutgivningar fortfarande ovanliga, så det var en liten sensation. En detalj till. I förstapressen trycktes mittuppslaget på ljusblått papper.

Min skiva är både stereo och en förstapress, vilket man givetvis kan vara stolt över. Trots att skivan såldes i så stora mängder har den numera blivit lite knepig att hitta, åtminstone om man är ute efter ett välvårdat exemplar.

Nr: 148/EP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar