The Musical Box: Till slut blir det bra ändå

onsdag 20 maj 2020

Till slut blir det bra ändå

BRAND X – LIVESTOCK – 1977

Ett till synes ganska rörigt livealbum där låtar hämtats från en del olika konserter för hamna här. Och inte är det med samma sättning heller. Jag ser liksom ingen röd tråd. Och sen kunde ju skivomslaget varit lite roligare. Men trots allt är Livestock en inte alls dum platta egentligen.
För av någon anledning funkar låtarna väldigt bra ihop. Eller så beror det på att ljudet faktiskt är väldig bra, det låter snyggt, till och med elegant. Jag har hört sämre liveinspelningar med jazzfusion. Till slut blir det bra ändå och en sån där upplevelse man inte vill vara utan. Phil Collins är med på ett hörn som trummis. På den här skivan delar han dock jobbet med Kenwood Dennard och det är så klart lite irriterande. Dennard får dessutom mer tid på vinylen.
Det kan jag ha invändningar mot. För om Phil Collins gjorde några riktigt bra grejer vid sidan om Genesis så var det skivorna han spelade in med Brand X. Att jag sen vill ha mer Collins just här beror naturligtvis på mitt intresse för Genesis. Kan tänkas att andra, som har andra infallsvinklar, tycker något helt annat.

Att mitt favoritspår är Isis Mourning, där Collins spelar trummor, har inget med honom att göra. Jag gillar det jammiga och att det blir mer och mer spacerock ju längre de håller på.

Vågar nästan på en jämförelse med tyska Agitation Free just där. Och att den håller på i nio minuter är inget dåligt alls. Någon annan inspelning av den här låten gjorde aldrig Brand X, så det är bara här på Livestock man kan hitta den.

Betydligt mer omväxlande, för att inte säga stökigare är Malaga Virgin, även den på b-sidan, som drar upp tempot till det nästan olidliga. Trumspelet här är också rätt sjysst. Att låten har hämtats från mitt favoritalbum med Brand X, Moroccan Roll, har förmodligen en helt avgörande betydelse.

Till sist måste jag nämna publiken. Mest för den medverkar på ett obefintligt sätt. Det hörs knappt att det folk på plats, utom på några få ställen. Å andra sidan tillför en publik kanske inte så mycket på en jazzfusiontillställning som på en vanlig rockkonsert.

Nr: 1604/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar