The Musical Box: Här finns mer än bara ett russin i kakan

lördag 9 maj 2020

Här finns mer än bara ett russin i kakan

STRAWBS – DEADLINES – 1978

Ska jag pilla ut något russin ur den här kakan får det bli Words Of Wisdom, en mellotrondränkt lång låt som känts väldigt angelägen att lyssna på. Deadlines är ett bättre album än sitt rykte, men man får leta lite, låten är skivans sista.
Deadlines kom till några år efter Strawbs storhetstid där albumet Hero And Heroine och Ghosts är verk som då oftast syftas på. Post-Ghosttiden för Strawbs beskrivs ofta som ganska tråkig och lite för ”allmän” för ett band som anses vara ett av den progressiva folkrockens mest intressanta. Men det där är så klart en smaksak och en fråga om tajming.
Min tajming när det gäller Deadlines var säkert helt fel för den som vill lyssna in sig på och förstå Strawbs. Jag hörde nämligen den här skivan långt innan Hero And Heroine och gillade det jag hörde. Jag tyckte om låtar som Time And Life, I Don´t Want To Talk About It och No Return. Att omslaget var ganska osmakligt, en drunknande man i en telefonhytt, en anspelning på skivtiteln, var inget jag tänkte på då, utan upptäckte nu, 40 år senare.
Nu för tiden har jag så klart hört både Hero And Heroine och Ghosts. Jag inser därför varför de som kan Strawbs bättre än mig säger som de gör. I en jämförelse är Deadlines faktiskt en lite tråkig platta. Det måste jag erkänna.

Men mitt första intryck, som trots att det är från slutet av 70-talet, gör att jag ändå tycker den skivan är underhållande att lyssna på och jag kan nog, om det blir nödvändigt, pilla ut fler russin ur kakan än bara Words Of Wisdom.

Nr: 1536/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar