The Musical Box: Ett barn av sin tid

söndag 17 maj 2020

Ett barn av sin tid

BOB WELCH – EYE CONTACT – 1983

Blir förvånad varenda gång jag hör en platta med Bob Welch. Förvånad över hur bra pop han egentligen gjorde. Om man skulle litat på vad Mick Fleetwood sagt, skulle det ju varit precis tvärtom.
Men å andra sidan var de ju knappast kompisar efter Welchs tid i Fleetwood Mac. Vilket man i och för sig kan förstå, Bob Welch var nog ganska stökig på den tiden. Men han fick ordning på sitt liv.

Eye Contact är dock definitivt ett barn av sin tid. Det är ett album från det tidiga 80-talet, så vad tror du? Exakt, synthar, väldigt mycket. Nästan så man skäms. Och det retar mig att Welch fick för sig att byta ut sin riffiga gitarr mot en synth.

Det skämmer låtar som American Girls och S.O.S, som med gitarr istället kunde hört till några av de mest intressanta i Welchs låtkatalog. Nu blir de i stället ganska jobbiga.

Å andra sidan lyckas han klämma in ett par rockrökare också. He´s Really Got a Hold On Her är inget annat än väldigt bra amerikansk rock, men tämligen ensam. Ni som kommer ihåg Tom Pettys Southern Accent har i den här skivan hittat en like, dock utan lika starkt låtmaterial eller att jag ens vågar påstå att man kan jämföra Tom Petty med Bob Welch.
Eye Contact skulle bli den sista skivan för Bob Welch på över 15 år. Skivan blev något av en avslutning på en ”hektisk” period för den förre Fleetwood Macsångaren, en tid då han hängde med Gun´s N´Roses, som repade i hans garage, han festade, testade alla illegala droger som gick att att få tag på.

För att fortsätta den historien lyckades han komma bort från drogerna 1986, flyttade till Phoenix, mer eller mindre avslutade sin egen karriär och ägnade sig åt att skriva låtar till andra artister. Han gjorde i slutet av 90-talet comeback med ett experimentellt jazzalbum.Hans avslutning blev tragisk, 2012 hittades han död, han hade skjutit sig själv i bröstet med ett gevär.

Nr: 1583/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar