The Musical Box: Skramlig new wave med ett budskap

måndag 25 maj 2020

Skramlig new wave med ett budskap

TOM ROBINSON BAND – POWER IN THE DARKNESS – 1978

Det här är en LP som finns eller åtminstone funnits i de flesta skivsamlingar som har sitt urspring i 70-talet. Det beror så klart på superhitlåten 2-4-6-8 Motorway. Det roliga i sammanhanget är då att den låten inte fanns med på skivan...
Vänta nu, tänker de flesta. Den är ju med på min skiva...

Och så är det. När singlen 2-4-6-8 Motorway blev en superhit togs den så klart med på senare pressningar av LP.n, det gick ju inte att göra något annat. Så är det till exempel på den press som gjordes och släpptes i Sverige, och förmodligen på de flesta andra också.

Men nej, 2-4-6-8 Motorway var aldrig tänkt att ha med på LP:n och var det inte heller på den, eller möjligtvis dem, första pressningen/pressningarna av skivan.

Jag var tidigt ute när det gällde TRB. När LP:n kom ut hade jag redan 2-4-6-8 Motorway på singel. När Power In The Darkness dök upp tänkte jag byta ut min 45-varvare mot LP:n, men när singel saknades blev det liksom aldrig av.
Singeln försvann så klart, troligen under nån underlig tillställning i källaren där jag bodde på den tiden. Men i stället för att köpa en ny hittade jag den här dubbel-LP:n, en kanadensisk press bestående av originalutgivningen Power In The Darkness samt en bonusskiva med 2-4-6-8 Motiorway och EP:n Don´t Take No For An Answer. En bra lösning, tyckte jag då. Och tycker så nu för tiden också.

Jag tycker dock inte att vare sig Power In The Darkness, 2-4-6-8 Motorway eller Don´t No For An Answer inte åldrats särskilt väl. Det var en bra platta då, och engagerande.

Men nu för tiden känns både skivan och låtarna lite dammiga och ålderdomliga, Det är skramlig new waverock där det uppenbart är så att budskapet var viktigare än musiken. Gott så. Det var säkert det som var Tom Robinsons idé.

Men idag är det en skiva jag inte känner att jag behöver spela särskilt ofta, samtidigt som det är en av de där skivorna som bör finnas i samlingen. För Tom Robinson var viktig på sin tid.

Nr: 483/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar