The Musical Box: Harpo, Sugarcubes och Motorcycle Mama

lördag 30 maj 2020

Harpo, Sugarcubes och Motorcycle Mama

SAILCAT – MOTORCYCLE MAMA – 1972

Motorcycle Mama var ju en hit med Harpo i mitten av 60-talet. Den var kul. Men en helt annan låt med samma namn hade några år innan blivit en ganska stor hit i USA, med gruppen Sailcat. I deras version var Motorcycle Mama en lite lagom småtrevlig countrypopballad.
Den riktigt fräcka versionen gjorde dock Björk och Sugarcubes några år senare, då blev det hårdrock av Sailcats sammetslena pop och inget av det hade det minsta med Harpo att göra...däremot kommer Neil Young nu in i bilden. Det visade sig nämligen att det var han som skrivit låten.
Efter denna något ofokuserade och troligen missledande start kommer denna text nu utan några som helst tendenser att skämmas glida över på en beskrivning av Sailcats enda LP, alltså skivan där vi hittar Motorcycle Mama.

Om nån tycker detta var en onödigt krånglig inledning skylls allt på Harpo. Det var ju han som gjorde låten med samma namn och därför nödvändigtvis var tvungen att nämnas så fort som möjligt för att inga missförstånd skulle uppstå.

Sailcat å sin sida får nog betraktas som en amerikansk one-hit-wonder. Efter 1972 års superhit fick bandet spela in en LP med samma namn, vara med i tv och allt möjligt.

Ändå tog det bara några veckor innan låten försvann från de amerikanska topplistorna och folk hade helt andra låtar ringande i öronen. LP:n har därför ett oförtjänt dåligt rykte, vilket jag nu ska försöka avliva.

Det är nämligen en ganska sjysst popskiva från det tidiga 70-talet. Lite i samma spår liknande psykedelia-lightband som Mamas & Papas, Three Dog Night, Sonoma, Rejoice och en lång rad andra nu bortglömda storheter. En jämförelse med lite senare band påstår Eagles och Poco, men utan lika bra låtar.
Men den som gillar den typen av musik kan säkert få en viss glädje av Sailcats Motorcycle Mama också, det är en trevlig och lite avkopplande skiva att lyssna på. Inte upphetsande på något sätt, tvärtom. Vill man ha en adrenalinkick av Motorcycle Mama föreslår jag Sugarcubes version i stället.

Nr: 1520/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar