The Musical Box: Överraskad av The Movies

söndag 3 maj 2020

Överraskad av The Movies

MOVIES – MOTOR MOTOR MOTOR – 1981

Skivor med The Movies dök upp ibland i reabackarna. Det var såna där skivor man ofast bläddrade förbi. Det var ett band ingen jag kände hört talas och ännu mindre hört deras låtar. När jag efter många år bestämde mig för att kolla vad The Movies egentligen var blev jag överraskad.
Lite synd då att jag fick tag i detta brittiska new wavebands sista album, Motor Motor Motor, som trots att den spelades in i New York och det spenderades både massor av pengar och energi, sägs vara lite trött i jämförelse med de tidigare. Men okej, då har jag plattor att leta efter. The Movies spelade totalt in fem album mellan 1975 och 1981.
Motor Motor Motor är trots sitt påstådda trötthetssyndrom i mina öron en ganska pigg sak. The Movies har högt tempo, en fräck slyngelattityd och ett lite udda sound för att vara brittisk new wave. Jag kan inte beskriva det bättre än att ljudet verkar lite skevt, inte ostämt, men udda och utanför. Lite som Talking Heads kanske, men new wave inte artrock. Det kanske beror på sångaren, Jon Cole, som emellanåt låter ganska lik David Byrne.

Inledningen med Hello From Outer Space är både kul och småfräck. Det finns flera låtar till på skivan i ungefär samma stil.

Det här är en oväntat spännande new waveplatta som jag gärna placerar på samma hylla som Graham Parkers Squeezing Out Sparks eller Elvis Costellos This Years Model. Däremot tycker jag inte titelspåret Motor Motor Motor är särskilt intressant, förutom den skrapiga gitarren.

Nr: 1601/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar