The Musical Box: En sömnig Manfred Mann-historia

lördag 23 maj 2020

En sömnig Manfred Mann-historia

MANFRED MANN´S EARTH BAND – MANN ALIVE – 1998

Mann Alive är sista officiella livstecknet från Manfred Mann´s Earth Band. Det är ett livealbum där låtarna är inspelade under The Soft Vengeance Tour några år tidigare. Jag skulle vilja kunna skriva ”en värdig avslutning” eller något sånt. Men sanningen är att Mann Alive är en ganska sömnig historia.
Liveplattor från manfred Mann´s Earth Band är sällsynta. Mann Alive är bara den andra trots att bandet drog igång redan i början av 70-talet. Förmodligen beror det på att Earth Bands musik inte funkar lika bra live som i studioinspelningar. Det blir lätt en ganska trött stämning, så är det både på Budapest Live från 1984 och den här skivan. Ingen av dem tillhör Earth Bands mest intressanta inspelningar.
Tempot är nedskruvat och lite dämpat. Trött är jag frestad att säga, men tror inte så är fallet, utan bara ett av Manfred Manns många skiftande sätt att angripa sina gamla låtar.

Men om man nu inte lägger någon tonvikt vid atmosfören och stämningen kan man ändå säga att det är en ganska rättvis sammanfattning av en lång karriär inom den progressiva rocken.

Den största delen av låtarna är covers på Dylan och Springsteen, vilket också var något av det Manfred Mann grundade hela sitt koncept med Earth Band på. Den andra hälften är bandets egna, vilket alltså är den lite mer proggiga avdelningen.

Flera av coverlåtarna blev ju hits, som Spirits In The Night, Blinded By The Light och For You, alla lånade av Bruce Springsteen. Andra välkända covers som dyker upp är Dylanlåtarna Shelter From The Storm (från Soft Vengeance) och You Angel You.

Ett av det här albumets bästa spår är också Dylan, men en äldre låt som lånades in redan på 60-talet av popbandet Manfred Mann, Mighty Quinn, här i en massiv progrockig variant som passar låten alldeles utmärkt. En annan höjdpunkt, förmodligen är det aalbumets allra bästa spår, Redemption Song, lånad från Bob Marley. Det är med den låten Mann Alive tar steget från ”en-i-mängden” till ”en-platta-som nog-måste-finnas-i-samlingen”.

Nr: 1266/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar