The Musical Box: Nån typ av alternativrock

torsdag 21 maj 2020

Nån typ av alternativrock

SPANDAU BALLET – HEART LIKE A SKY – 1989

Spandau Ballets sjätte och sista album släpptes lite försynt, mest i Italien och Frankrike där det sex år efter Gold och True fortfarande fanns en hel del fans. Det är en underskattad LP menar hardcorefansen.
De fansen hävdar att Spandau Ballets musik i slutet av 80-talet inte längre handlade om new romance utan snarare alternativrock. Fan vet. Jag blir misstänksam när jag upptäcker att nästan varenda låt handlar om kärlek, förlorad, vunnen, olycklig, omöjlig, osannolik och så vidare. New romance precis som vanligt alltså, tänker man...

Samtidigt har jag ett synnerligen tydligt minne av föregångaren till Heart Like A Sky, Through The Barricades, ett album jag tyckte riktigt bra om, mest för att Spandau Ballet där vågat lämna sin trygghetszon och lirade rock...ähum...nån typ av alternativrock.

Heart Like A Sky känns först inte lika självklar. Det skulle i och för sig kunna bero på bilden på omslaget. Jag kan inte bandets historia här. Vet inte hur de resonerade efter Through The Barricades, som inte blev någon storsäljare, med andra ord inte särskilt lyckad i skivbolagets ögon.

Kände de sig tvingade att gå tillbaka till synthpop?
Eller vågade de stå på sig och fortsätta på sin nya väg?
Dessutom måste man komma ihåg att det var hela tre år mellan Through The Barricades och Heart Like a Sky. På 80-talet var det en eon av tid i synthpopbandens värld.

Nåja...Heart Like A Sky är när jag lyssnar på musiken lite mer noga än bara har skivan på i bakgrunden kommer jag fram till att Spandau Ballet nog fortsatte på spåret från Through The Barricades i alla fall. Det är visserligen synthpop, det är tuffa beats och sockerslimmat.

Samtidigt finns där ett lite hårdare, rent av råare sound. Melodierna är dessutom inte så välanpassat trevliga utan har en del kantigheter som ger dem en lite lagom originell känsla.
Det är något jag nog tycker passar Spandau Ballet ganska bra. Och genast påminner jag mig då om bandets ruffiga debut-LP, Journeys To Glory, som nog skulle kunna jämföras med den här skivan. Jag gillar den skivan ganska mycket (för att vara en synthpop-LP). Heart Like A Sky ger mig ungefär samma känsla. Och det är bra. Underskattad skiva? Ja, kanske...

Nr: 1606/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar