The Musical Box: Small Faces och Itchycoo Park

måndag 4 maj 2020

Small Faces och Itchycoo Park

SMALL FACES – AUTUMN STONE – 1969

Bandnamnet var ingen tillfällighet, alla i Small Faces var småväxta, från Steve Marriott till Ronnie Lane. Faces var ett slanguttryck bland 60-tals mods som betyder ungefär ”ledare”. Small Faces hörde också till de ledande brittiska popbanden under 60-talet. Vem minns inte Itchycoo Park.
1965 var det dock rhythm´n´blues som gällde, klart färgad av Motown som alla modsbanden. Bara något år senare var det psykedelisk pop som gällde. Watcha Gonna Do About It och Sha La La La Le blev bandets första hits hemma i England, på andra sidan Atlanten var det Itchycoo Park som blev den stora hitlåten.

Under några hektiska år fick Small Faces en rad hits, låtar som Lazy Sunday, Tin Soldier och det märkliga konceptalbumet Ogden´s Nut Gone Flake. Men redan våren 1969 var det över. Mitt under en spelning hoppade Steve Marriott av.

Han gick vidare och startade Humble Pie tillsammans med Peter Frampton. Resten av bandet fortsatte under namnet The Faces och tog med Rod Stewart och Ron Wood i bandet, som också blev väldigt framgångsrikt med flera hits under det tidiga 70-talet.

I samband med avslutningen för Small Faces släpptes den här samlingsskivan, The Autumn Stone. Det är en bra sammanfattning av de där märkliga åren under 60-talet.
Small Faces har alltid stått högt på min lista över fräcka 60-talsband (ihop med Zombies). Märkligt nog har jag inte särskilt mpånga av deras LP-skivor. Bara Ogden´s Nut Gone Flake, som valdes ut noggrant mest för de psykedeliska influenserna.

Givetvis står gruppens övriga plattor också högt på önskelistan, men än så länge har jag fått nöja mig med detta samlingsalbum, dessvärre en CD, men bättre än inget alls.

Nr: 169/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar