The Musical Box: Romantisk och storslagen

fredag 26 november 2010

Romantisk och storslagen

Konsert med Selling England inbokad till på lördag. Ett tributeband från Västerås som lirar Genesis låtar från det tidiga 70-talet. Det vill jag inte missa. Uppladdningen är påbörjad...och jag kastar mig över ett av Genesis mästerverk direkt.

Foxtrot är inte den där självklara partyskivan, tvärtom. Men när man börjar gräva sig ner i den brittiska 70-tals-proggen hamnar man till slut där.
Foxtrot är ett av Genesis riktigt stora album. Och det är precis så där bra som man förväntar sig. Men det är inte på något sätt givet. Foxtrot kräver en hel del.

Det är i det tidiga 70-talet Genesis och Peter Gabriel stod som allra högst. Albumet kom 1972 och följer samma recept som genombrottet 1971 med Nursery Cryme. Ett antal långa riktiga maratonlåtar.
På Foxtrot finns Genesis allra längsta; Supper´s Ready, som tar upp nästan hela b-sidan. En låt som nog kan tänkas är Gabriels syn på jordens undergång, en av låtens sju delar heter dessutom Apocalypse in 9/8.

Hela sviten är värd att lyssna på. De sju delarna i Supper´s Ready är tillsammans en vindlande berättelse och musiksaga, där Gabriel verkligen vill berätta något. Det är vackert, nästan romantiskt, seriöst och storslaget. Det kanske låter pretentiöst, men är både imponerande och dessutom roligt.
Watcher of the Skies och Get ´em Out By Friday är mina två favoritlåtar från förstasidan. Okej, det är långa stycken, som ibland kanske nästan känns tråkiga. Men bortser man från låtarnas längd är Foxtrot bländande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar