The Musical Box: Gabriels skuggvärld

lördag 27 november 2010

Gabriels skuggvärld

Selling England-uppladdningen fortsätter. Så är det dags för den sista av Genesis stora.

The Lamb Lies Down on Broadway är inte vacker. Det är en grym berättelse, lika kall som en vind från den arktiska tundran. Sarkastisk och teknokratisk, svart och plågsam. Det är Genesis rockopera från 1974.

Påverkad av hallucinogena droger glider den plågade lösdrivaren Rael runt i Peter Gabriels overkliga skuggvärld. En historia utan egentlig början eller slut. Men den innehåller både citat av berömda poeter till anspelningar på grekisk mytologi.

Genesis använder sig dessutom av alla musikaliska trick man kan tänka sig. Tony Banks synthar blir för en gångs skull effektfulla och passar in i sammanhanget. The Lamb Lies Down on Broadway kan nästan jämföras med Pink Floyds The Wall, inte minst i hur effekterna byggs upp, för att sedan sluta i en katastrof.

Att leta efter en röd tråd i The Lamb Lies Down on Broadway är meningslöst. Den finns där, men är otydlig och vindlande.
Men varför leta? Albumet är spännande och det finns mycket att upptäcka. Carpet Crawlers, Counting Out Time, Cukoo Cocoon och The Grand Parade of Lifeless Packaging är den här dubbel-LP:ns höjdpunkter.

The Lamb Lies Down on Broadway bör nog räknas in bland Genesis ”stora”, Nursery Cryme, Foxtrot och Selling England by the Pound. Det var den sista genesisplatta där Peter Gabriel medverkade. Han lämnade bandet för en solokarriär, betydligt mer lyckad än för Genesis.

2 kommentarer:

  1. Att Gabriels solokarriär skulle vara mer betydligt mer lyckad än Genesis skulle bli utan honom kan jag ju inte hålla med om, jag skulle nog säga att deras karriär verkligen tog fart och de blev ett av världens största band.
    Under Lambs-turnén -75 fick flera av de sista konserterna ställas in pga dåligt publikuppslutning.
    Sedan att gabriels soloskivor är klart mycket bättre än något Genesis gjort efter -76 det är ju en annan historia.

    SvaraRadera
  2. Oj vad länge sen det var jag skrev det här...Men du har ju så klart rätt, Genesis blev väl räknat i antalet sålda album större än någonsin efter att Gabriel lämnat.
    Men det var inte så jag tänkte när jag skrev detta.

    SvaraRadera