The Musical Box: Det bästa bandet i Lund

söndag 10 april 2011

Det bästa bandet i Lund

Det är dags att ge Sinners upprättelse. Fan vet om de inte var Sveriges bästa rockband under det sena 80-talet. Vadå förresten? Sinners VAR Sveriges bästa band! Och det bästa bandet i Lund också, för den delen*.

Men de fick aldrig chansen, insåg jag när From the Heart Down hamnade på skivtallriken nu igen. Den är både knastrig och har ett och annat hack. Dessutom ”swirlar” den lite grand**. Den gick väl för varm antar jag. Det är en välspelad platta.
Det är Sinners debutalbum från 1987, ett av de där åren som rent allmänt anses som ett av rockhistoriens sämsta och värsta...orsaken till det stavas s-y-n-t-h***.

Men här liras det bara äkta vara. Det är svettig pangpårock från första till sista spåret. Och det går inte att hämta någon luft. För i bästa ramones-anda är det knappt någon paus mellan låtarna.

Sinners blandar rejält tuff rock med rockabilly och punk. Lite som Reverend Horton Heat nu för tiden (Har du inte hört dem får du väl lyssna in dej på Spotify eller nåt).

Jävligt fräckt är det i alla fall. From the Heart Down ska jag från och med nu ha väldigt långt framme i samlingen. Det här är ingen söndagsskolepop.
Ganska märkligt att Sinners aldrig blev så där jättestora. Nån som minns singeln When She Lies från 1988? Den var ju brutalt bra!

Den låten är inte med på den här skivan, ska jag väl säga. Men här finns andra läckerbitar som The Bride and the Broom, You Ain´t Different och 999 Kisses. Lysande kul 80-talrock med rötterna i punken. Sveriges bästa rockplatta 1987. Självklart!


* Det här är enligt Bo Åkerström listan över de bästa banden i Lund:

1. Sinners
"Ohyggligt bra band, där dessutom Kiddie Mancini, som spelat med Torsson, fanns med. Men Sinners har ju lagt ner, så Torsson är väl trea nu då..."
2. Langhorns
"Instrumentalband som lirar surfmusik. Finns inget bättre."
3. Damn
"Mycket blås, piano och storband. Har gjort mycket eget bra och dessutom varit kompband till Timbuktu."
4. Torsson

** Skivan är alltså skev.
*** Skulle kunna vara P-h-i-l C-o-l-l-i-n-s också, men jag vill inte vara taskig.

1 kommentar:

  1. Notera vem som producerat.
    Och att Wilmers dåvarande bassist körar.
    Klart det låter bra!


    /J

    SvaraRadera