The Musical Box: Het rykande asfalt

fredag 15 april 2011

Het rykande asfalt

Året var 1977 och det osade punk och musikrevolution precis överallt. Då dök Willy DeVille upp med sin första platta, Cabretta. Bandet kallade sig Mink DeVille men hade inte ett dugg med punk att göra.
Däremot frustade skivan av spelglädje, en enorm energi, som het rykande asfalt. Mink DeVille blandade Velvet Undergrounds brutala bakgatsrock med latinska rytmer, soul och jazz. Då var det en både märklig och spännande kombination.

Jag minns att jag valde mellan den här skivan och Ramones platta Leave Home i affären. Det blev Mink DeVille och sedan dess har denne fantastiske musiker, innovatör och tänkare följt med, och givetvis satt djupa spår i min skivsamling.

Cabretta är inte Willy DeVilles bästa album, men för att vara en förstaplatta är den ohyggligt stark. Här finns låtar som finstämda Little Girl, som nog ska räknas in bland Devilles allra bästa. Mixed Up, Shook Up Girl har också en sån där liten melodislinga som gärna dröjer sig kvar.


Tuffa Gunslinger, Cadillac Walk, Spanish Stroll och inte minst She´s So Tough är lysande bakgatsrock från New York. Cabretta är en bra skiva, fortfarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar