The Musical Box: Pogues är inte snälla

söndag 17 april 2011

Pogues är inte snälla

Le Radeau de la Méduse eller The Raft of Medusa är en målning av den franske romantiske konstnären Théodore Gericault. Den skildrar överlevande från vraket av den franska fregatten La Meduse, som gick till botten utanför Senegals kust 1816.

140 människor drunkande och olyckan blev en skandal i Frankrike, beroende både på kaptenens påstådda inkompetems och de bara halvhjärtade räddningsförsök som gjordes.

Målningen finns också på omslaget till The Pogues fantastiska album Rum, Sodomy and the Lash från 1985. Men här är Shane MacGowan och hans polare med bland de räddade.
Jag vet inte varför Pogues valde den bilden, för Rum, Sodomy and the Lash skulle kunna överleva vilket skeppsbrott som helst. Om inte annat bara på ren jävelskap.

För Pogues är inte snälla. Shane MacGowan är en rödögd och fyllesjuk jävul som vill dra sina lyssnare under Atlantens yta. Rum, Sodomy and the Lash är en av de bästa skivor Pogues någonsin gjorde. Här finns sanslösa låtar som Sally Maclennane, The Sick Bed of Cúchláum och Dirty Old Town, svettiga och hejdlösa pubrockers som inte går att värja sig ifrån.

Men här finns också whiskeystinkande The Old Main Drag, där man nästan önskar att MacGowan hade dragits ner i djupet. Eller tårdrypande A Pair of Brown Eyes, som är något av det sagolikaste som skrivits på denna jord.

På skivans höjdpunkt, I´m a Man You Don´t Meet Every Day, är det inte MacGowan som tar ton. Där sjunger i stället bandets basist och kvinnliga medlem, Cait Riordan. Hon har väl inte den mest självklara rösten, men det blir hur bra som helst ändå.

Skivan är utgiven på Stiff Records och producerad av Elvis Costello, Han gjorde ett fantastiskt bra jobb. Här finns ingen inkompetens eller halvhjärtade försök. Rum, Sodomy and the Lash är grym.

Mer om Pogues:
Rebellerna The Pogues (Red Roses For Me)

Bilden av tavlan är fri att använda.
Den nedersta bilden är hämtad från baksidan av albumet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar