The Musical Box: Best of Dunhill

onsdag 20 april 2011

Best of Dunhill

Samlingsskivor med diverse olika artister brukar jag akta mig för. Men när jag hittade den här kunde jag inte låta bli, The Best of Dunhill.

Inte minst för att den INTE gavs ut av Dunhill Records utan av EMI/Columbia. Bara det är kul.
Troligen är det en europeisk utgåva. På skivetiketten står det nämligen att skivan getts ut av Dunhill i USA.

Men jag kan inte hitta den i Dunhills skivkatalog, så är det nån som har koll på läget får ni gärna höra av er. Skivan kom 1969 i alla fall.
Sen är det också en helt sagolik liten samling låtar. Dunhill Records i Los Angeles hade en förmåga att hitta spännande och nya artister i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Mamas & Papas, Grass Roots, Three Dog Night och en rad till. Här har EMI (he, he) fått med några av de allra bästa.

California Dreamin´ med Mamas & Papas, Eve of Destruction med Barry McGuire, Steppenwolfs Magic Carpet Ride är några av de mer kända.

Men skivans absoluta höjdpunkt är C´mon Marianne med brittiska psykedeliska popbandet Grapefruit. En lysande liten poplåt som borde blivit mycket större än den blev. Och så gillar jag Umbrella Man med Citizen Kane, det är snygg amerikansk pop.

Mitt exemplar av The Best of Dunhill är repig och knastrar mer än lovligt. Skivomslaget håller knappt ihop. Men det gör inte så mycket.

Den lyckas på något sätt fånga lite av tidsandan. Och det är det väldigt få samlingsskivor som klarar av att göra. Det här är en BRA samlingsskiva.

1 kommentar:

  1. Håller med att det är en BRA samlingsskiva! Köpte skivan när den kom ut 1969 och upptäckte Grapefruit, Three Dog Night, Grass Roots m.fl. Steppenwolf hade jag lite singlar med tidigare, men "Magic Carpet Ride" som här finns med i den långa LP-versionen är skivans psykedeliska höjdpunkt.

    En annan platta på Dunhill etiketten som jag gillar är Denny Doherty/Watcha Gonna Do (DS 50096). Plattan är producerad av Bill Szymczyk och inspelad i "The Record Plant",LA. Utgick från det när jag köpte skivan + att Russ Kunkel (trummor), Barry McGuire och andra duktiga musikanter medverkar. Bra country rock!

    En rolig detalj med den skivan: På omslag står det Dunhill/ABC Records och på skivetiketten PROBE -A Great Name From ABC/Dunhill Records USA- och vid skivnumret DS 50096, A "Dunhill" Recording....Bara det garanterar juh kvalitet!

    SvaraRadera